Overlijden rekeninghouder melden bij een bank
15 maart 2015 Door: Verklaring van erfrecht

Overlijden van een rekeninghouder (geen en/of rekening, zie hierna) moet u doorgeven aan een bank en andere financiële instellingen zoals creditcardmaatschappijen, verzekeraars, beleggingsinstellingen en pensioenfondsen. Deze instellingen blokkeren vervolgens de tegoeden van de overledene.  Daarnaast worden bankpassen, creditcards en internetbankiermogelijkheden geblokkeerd. Er kunnen dus geen betalingen meer gedaan worden van de rekening van een overledene. Een machtiging/bankvolmacht vervalt op het moment van overlijden, dus een eventuele gemachtigde kan ook geen betalingen meer doen namens de overledene. Let op! automatische incasso’s blijven (gedurende een bepaalde periode) doorlopen. Deze moeten separaat stopgezet worden bij de betreffende organisaties.

En/of rekening bij overlijden

In beginsel blijft de overgebleven rekeninghouder van een en/of rekening na overlijden van de mederekeninghouder toegang houden tot de rekening. Dit kan per bank verschillen. Het kan dus ook zijn dat een rekening wordt geblokkeerd. Een blokkade van een en/of rekening kan alleen aangevraagd worden door de erfgenamen van de overledene. Als de rekening geblokkeerd wordt, kan deze alleen met toestemming van alle erfgenamen weer worden opgeheven.

Uitvaartkosten

Als een rekening wordt geblokkeerd kunnen er geen rekeningen meer voldaan worden totdat de blokkering is opgeheven. Veel banken maken een uitzondering voor de betaling van uitvaartkosten. Deze rekening kan je indienen bij de bank met het verzoek om deze te voldoen. Informeer bij de bank van de overledene over de mogelijkheden.

Overlijden van een rekeninghouder melden

Je kan het overlijden van een rekeninghouder doorgeven aan de bank waar de overledene bankierde. Dat kan online, telefonisch of schriftelijk. Daarnaast geven banken nog tips over andere zaken die geregeld moeten worden. Hieronder een overzicht van telefoonnummers en online formulieren waarop je het overlijden kan doorgeven.

Naam bankonline formuliertelefoonnummerchecklist / brochure
ING BANKoverlijden doorgeven ING020 22 888 77checklist wat nog meer te regelen na een overlijden ING
ABN AMRO Bankoverlijden doorgeven ABN AMRO020 34 34 545brochure ABN na het overlijden
Rabobank Nederlandoverlijden doorgeven Rabobankbel uw eigen Rabobankchecklist
SNS Bankoverlijden doorgeven SNS026 389 90 14waar moet je nog meer aan denken
Triodos Bank 030 693 65 11overlijden rekeninghouder doorgeven
ASN Bank070 - 35 69 335Wat te doen bij overlijden.
Regio bankga naar je zelfstandige adviseurInformatiewijzer over bankzaken na een overlijden
KnabServicedesk Knab020-303 1600

 

Verklaring van erfrecht voor bankzaken

Een verklaring van erfrecht is een door de notaris opgemaakte akte waarin onder andere staat wie de erfgenamen  zijn. De erfgenamen kunnen in onderling overleg een persoon aanwijzen die alle of enkele handelingen verricht die noodzakelijk zijn voor de afwikkeling van de nalatenschap. Dit gebeurt via zogenaamde boedelvolmachten ook wel nalatenschapsvolmachten genoemd. Daarmee wordt aan één van de erfgenamen een volmacht gegeven om namens de erfgenamen .

Bankverklaring: Een verklaring van erfrecht is niet altijd nodig

Een bank heeft niet altijd een verklaring van erfrecht nodig. Bij kleine bedragen eisen sommige banken geen verklaring van erfrecht maar een bankverklaring. Het is verstandig hierover contact op te nemen met de bank van de overledene. Let op! een bankverklaring is niet zonder risico! Sinds januari 2012 verlangen banken geen verklaring van erfrecht meer als:

 1. Er sprake is van een huwelijk of geregistreerd partnerschap;
 2. Er geen testament is;
 3. En er niet meer dan € 100.000 op de rekening staat.

Je moet dan wel een bankverklaring tekenen. In de bankverklaring geef je aan dat je op basis van het wettelijke erfrecht (wettelijke verdeling) gerechtigd bent tot de goederen van de nalatenschap en dat je de erfenis niet zal verwerpen. Je verklaart eveneens dat je ook niet de wettelijke verdeling ongedaan zal maken. Het risico zit er in dat je ook moet verklaren dat je ervan op de hoogte bent dat de bank niet adviseert over de juridische en fiscale gevolgen van het overlijden van de partner en dat je de bank vrijwaart voor alle gevolgen die uit het gebruik van de bankrekeningen van de overledene voortvloeien. Met het ondertekenen van de bankverklaring heb je de nalatenschap zuiver aanvaard en word je daarmee ook volledig aansprakelijk voor de schulden. Je kan dan niet alsnog de nalatenschap verwerpen.

Heb je een verklaring van erfrecht nodig ? En heb je geen zin in hoge kosten en bijbetalen voor nalatenschapsvolmachten? Vraag dan je verklaring van erfrecht aan via Verklaring van Erfrecht Service. Wij leggen je de gevolgen rustig en helder uit en je krijgt gelijk antwoord op al je erfrecht vragen. Hier vind je het aanvraagformulier: aanvraagformulier verklaring van erfrecht online. De kosten zijn vanaf € 250,- inclusief nalatenschapsvolmachten en btw (exclusief gemeentelijke kosten) voor een verklaring met maximaal 3 erfgenamen die zuiver aanvaarden.  Bij een beneficiaire aanvaarding komen hier € 200,- aan kosten bij. Dit is inclusief € 122,- griffierechten (2017).
, , , , , ,

2 reacties op “Overlijden rekeninghouder melden bij een bank”

 1. Ineke Kreijkamp schreef:

  Hoe zit het met de ASN bank m.b.t.een verklaring van erfrecht?
  Hier lees ik niks over.
  Ik heb me door een notaris bijna 5OO euro armer laten maken. Zij wilden nl.een verklaring van erfrecht hebben,omdat het vermogen (ASN) boven de 100,000,oo euro is. Klopt dit eigenlijk allemaal wel?

  1. Peter Duijzend schreef:

   Beste Ineke, De ASN heeft het volgende op haar website staan: “Een verklaring van erfrecht is een notariële akte met informatie over de overledene, de nalatenschap en de erfgenamen. De ASN Klantenservice kan u vertellen in welke gevallen een verklaring van erfrecht nodig is.” Ik neem aan dat zij de regels volgen van de Nederlandse Vereniging van Banken:
   Sinds januari 2012 verlangen banken geen verklaring van erfrecht meer als:
   Er sprake is van een huwelijk of geregistreerd partnerschap;
   Er geen testament is;
   En er niet meer dan € 100.000 op de rekening staat.
   In de praktijk zijn er ook banken die bij kleine tegoeden geen verklaring van erfrecht vragen.

Reacties zijn uitgeschakeld.