Waar heeft een kleinkind recht op als opa of oma overlijdt?
8 oktober 2017 Door: Peter Duijzend

Afgelopen zomer is mijn schoonmoeder overleden. Omdat mijn schoonvader ook niet meer leeft, weet ik niet of er iets is nagelaten van de erfenis van mijn schoonmoeder. Of ze een testament had. Dat zou dan zijn voor mijn zoon, haar kleinzoon. Haar eigen zoon ( mijn echtgenoot) is al voor zijn moeder overleden. Dus mijn vraag is hoe ik zou kunnen weten of ze hem iets heeft nagelaten? En of hij daar daadwerkelijk recht op heeft?

Vooropgesteld krijgen kleinkinderen pas rechten in de nalatenschap van hun opa of oma als hun eigen ouder (kind van opa en oma) niet meer leeft. De bovengenoemde situatie moet stap voor stap behandeld worden. Ik ga er vanuit dat uw echtgenoot nog in leven was toen zijn vader overleed. Mocht dat anders zijn dan geldt het antwoord voor uw schoonmoeder ook voor uw schoonvader.

Overlijden schoonvader en echtgenoot

Toen uw schoonvader overleed had hij vermoedelijk zijn echtgenote en zijn kinderen als erfgenaam (uw echtgenoot). Waarschijnlijk is de nalatenschap van uw schoonvader terecht gekomen bij uw schoonmoeder en kreeg zij erfrechtelijke schulden aan haar kinderen. Toen uw echtgenoot overleed behoorde er tot zijn nalatenschap een vordering op zijn moeder. Deze vordering is door de wettelijke verdeling bij u terecht gekomen. Met andere woorden bent u nu waarschijnlijk schuldeiser in de nalatenschap van uw schoonmoeder.

Overlijden schoonmoeder

Nu uw schoonmoeder is overleden, is uw vordering opeisbaar. De erfgenamen van uw schoonmoeder zijn de in leven zijnde kinderen en de plaatsvervullers van de vooroverleden kinderen (uw zoon). Het kan zijn dat uw schoonmoeder een testament heeft gemaakt en haar kleinzoon onterft heeft. Aangezien uw zoon de plek inneemt van zijn vader komt hem ook een beroep op de legitieme toe.

Is er een testament?

Met betrekking tot de vraag of er een testament is verwijs ik u graag naar dit artikel over het opvragen van een testament bij het centraal testamenten register>>> . Mocht uw schoonmoeder haar kleinzoon niet hebben onterfd, dan is het verstandig om gezien de erfrechtelijke schulden beneficiaire te aanvaarden. Deze route is verplicht als uw zoon nog minderjarig is.

 

, , , ,