Hoe voorkom ik zuivere aanvaarding erfenis
3 september 2020 Door: Peter Duijzend

Onlangs is mijn opa overleden. Hij had verder geen echtgenote. Zij is eerder overleden. Hij had geen testament. De vraag is nu of ik en mijn moeder de erfenis aanvaarden of niet. We willen graag weten welke schulden / bezittingen hij heeft. Hij heeft geen en/of rekening, dus we weten niet hoeveel saldo daar op staat. Ons plan is nu om zijn huis te bezichtigen en enkel na te gaan, door middel van zijn papieren, wat de status is van zijn vermogen. Niks meenemen, niks verkopen. Mijn vraag is, is dat (wettelijk) mogelijk? Moet ik met dergelijke acties oppassen dat ik zuiver aanvaard, of moet ik voordat ik dergelijke acties doe eerst beneficiair aanvaarden? Dat begrijp ik niet helemaal en zou ik graag willen weten voordat ik een dergelijke actie onderneem.

Zonder testament zijn de kinderen van je opa oftewel je moeder (en overige kinderen) erfgenaam. Artikel (4:192 BW) is gewijzigd waardoor er minder snel geclaimd kan worden dat je een erfenis zuiver hebt aanvaard. Wees extra terughoudend als er veel schuldeisers zijn. Hieronder een overzicht van wat er mogelijk is:

Gedragingen die NIET leiden tot zuivere aanvaarding

  • betalen van de uitvaartkosten (mits de kosten in redelijkheid zijn gemaakt);
  • het maken van een inventarisatielijst bij voorkeur aangevuld met foto’s van spullen van de overledene.
  • Waardevolle spullen mag je op een veiligere plek bewaren mits ze na inventarisatie op een lijst zijn gezet en beschikbaar blijven voor schuldeisers;
  • het meenemen van goederen van de overledene met emotionele waarde die verder geen economische waarde hebben (zoals een fotoalbum). Maak dat ook duidelijk op je inventarisatie waarom zij geen economische waarde hebben.;
  • het noodgedwongen ontruimen van de woning (om nog meer schulden te voorkomen) van de overledene mits waardevolle spullen maar beschikbaar blijven voor schuldeisers. Ook hier is het raadzaam om eerst foto’s te maken van de te ontruimen woning, weg te gooien/brengen goederen zonder waarde (zorg dat alles achteraf kan verklaren en bewijzen).
  • het wegbrengen van de inboedel van de overledene die geen waarde heeft naar de kringloopwinkel (bij twijfel over de waarde is taxatie aan te raden);
  • de verkoop van goederen van de overledene die ‘beperkt’ houdbaar zijn, mits de opbrengst van de verkoop apart wordt gehouden en beschikbaar blijft voor schuldeisers.

Wat zorgt wel voor zuivere aanvaarding?

Als je schuldeisers van de erfenis aan het benadelen bent dan kan er gezegd worden dat je zuiver aanvaardt.

  • het verkopen van spullen van de overledene of andere bezittingen (tenzij beperkt houdbaar);
  • het alvast verdelen van de erfenis onder de erfgenamen;
  • pinnen van de rekeningen van de overledene voor andere doeleinden dan het betalen van de uitvaartkosten.

Overleden partners

Je geeft aan dat je opa een eerder overleden echtgenote had. Je geeft niet aan dat het je oma is en of zij kinderen had. Het is dus belangrijk om te onderzoeken of er nog erfrechtelijke schulden zijn die opeisbaar zijn geworden door het overlijden van je opa. Mocht je de erfenis willen accepteren doe dat in dit soort situaties altijd beneficiair. Succes met de afwikkeling.