Verwerpen erfenis
27 mei 2017 Door: Peter Duijzend

Verwerpen erfenis: Mijn vader is onlangs overleden. Hij had geen testament. Mijn zus (waar ik geen contact mee heb) en ik zijn de erfgenamen. Ik heb mijn zus gevraagd wat zij met de erfenis wil doen. Hierop kreeg ik een mail van haar dat ze afziet van aanvaarding van de erfenis. Is deze mail rechtsgeldig? Heb ik nu als enig erfgename toch een verklaring van erfrecht recht nodig?

Verwerpen erfenis en plaatsvervulling

Als je zus verwerpt dan doet zij definitief afstand van de erfenis van jullie vader en zo mogelijk ook van een uitkering uit een verzekeringspolis. Helaas is de e-mail met de opmerking dat je zus afziet van de erfenis niet rechtsgeldig. Je moet haar vragen of zij een verklaring nalatenschap opstuurt naar de rechtbank. Op deze “verklaring nalatenschap” dient zij aan te kruisen dat zij de erfenis verwerpt. De erfenis is daadwerkelijk verworpen als de “verklaring nalatenschap” is in ingeschreven in het boedelregister (4:190 en 4:191 BW). Terugkrabbelen is daarna niet meer mogelijk.

Let op! Bij verwerping is er sprake van plaatsvervulling. Dit betekent dat als jouw zus kinderen heeft, dat deze kinderen haar plaats innemen bij de vererving. Ook haar kinderen moeten dan deze erfenis verwerpen. Zijn het minderjarige kinderen dan is daarvoor een speciaal formulier en een machtiging nodig van de kantonrechter. De kantonrechter geeft de machtiging alleen als dit in het belang van de minderjarige is.

Welke rechtbank moet ik de verklaring sturen?

De verklaring stuur je naar de rechtbank van de laatste woonplaats van je vader. Is je vader woonachtig in Goes (Zeeland) en overleden in het ziekenhuis van Eindhoven dan zoek je dus de rechtbank van de plaats Goes. De Rechtbank Middelburg is bevoegd. Bel voor de zekerheid of ze bij die rechtbank een boedelregister erop na houden. Is dat het geval dan stuur je het naar de Rechtbank Middelburg en anders naar de opgegeven rechtbank.

Verklaring van erfrecht nodig?

Hoofdregel die wij hanteren is dat een verklaring van erfrecht nodig is als erom gevraagd wordt. Vaak zullen banken vragen om een verklaring van erfrecht. Volgens de richtlijnen van de Nederlandse Vereniging van Banken zal je in bovengenoemde situatie een verklaring moeten overleggen. De verklaring kan je online aanvragen via verklaring van erfrecht aanvragen>>>

, ,