Te vroeg aangifte erfbelasting indienen leidt tot extra rentekosten
22 mei 2015 Door: Peter Duijzend

Als u aangifte erfbelasting hebt gedaan, moet u misschien ook belastingrente betalen over de erfbelasting. Of u belastingrente betaalt, hangt meestal af van het moment waarop u van ons een aanslag krijgt. De Belastingdienst raadt erfgenamen aan om zo snel mogelijk een (voorlopige) aangifte erfbelasting in te dienen om belastingrente te voorkomen. De Nationale ombudsman heeft onderzocht of de mededeling op het aangiftebiljet voldoet aan de vereisten van behoorlijkheid.

Wanneer betaalt u belastingrente?

U betaalt belastingrente vanaf 8 maanden na het overlijden tot 6 weken na de datum van de aanslag.

Klacht bij de Nationale ombudsman

De Nationale ombudsman constateerde dat de informatie in het aangiftebiljet is gericht op het voorkomen dat belastingplichtigen onnodig geconfronteerd worden met heffingsrente ook wel belastingrente genoemd. Vanuit het doel geredeneerd is de informatie van de Belastingdienst toereikend. De Nationale ombudsman constateert aan de hand van de ontvangen klachten dat de tekst op het aangiftebiljet, door de gekozen formulering, bij verzoekers de indruk heeft kunnen wekken dat het altijd voordelig was om “zo snel mogelijk” een voorlopige aanslag aan te vragen. Feitelijk is het echter zo dat ingeval de voorlopige aanslag wordt opgelegd en dient te worden betaald binnen de zogenaamde rentevrijeperiode van acht maanden per saldo sprake kan zijn van een rentenadeel. Deze nuance ontbrak ten onrechte in de verstrekte informatie. De Nationale ombudsman vindt de geconstateerde tekortkoming niet zo zwaar dat de Belastingdienst gehouden is om verzoekers een tegemoetkoming te verlenen. De klacht is gegrond wegens schending van het vereiste van goede informatieverstrekking.

Wanneer kunt u het beste uw aangifte erfbelasting insturen?

Om niet te vroeg te betalen en om heffingsrente te voorkomen kunt u het beste na vijf maanden uw aangifte erfbelasting indienen. De Belastingdienst houdt zelf een behandelingsduur van 3 maanden aan. Zo heeft u als het meezit net rond het einde van de rentevrijeperiode uw aanslag binnen. Wilt u heffingsrente absoluut voorkomen dien dan minimaal 19 weken voordat de acht maanden termijn verloopt uw aangifte in. Bekijk een aantal voorbeelden van de Belastingdienst.

Bron: Nationale ombudsman 

Heb je een verklaring van erfrecht nodig ? En heb je geen zin in hoge kosten en bijbetalen voor nalatenschapsvolmachten? Vraag dan je verklaring van erfrecht aan via Verklaring van Erfrecht Service. Wij leggen je de gevolgen rustig en helder uit en je krijgt gelijk antwoord op al je erfrecht vragen. Hier vind je het aanvraagformulier: aanvraagformulier verklaring van erfrecht online. De kosten zijn € 299,- inclusief nalatenschapsvolmachten en btw (exclusief gemeentelijke kosten) voor een verklaring met maximaal 3 erfgenamen die zuiver aanvaarden.  Bij een beneficiaire aanvaarding komen hier € 200,- aan kosten bij. Dit is inclusief € 123,- griffierechten (2016).
, ,