RvR adviseert: beneficiaire aanvaarding als uitgangspunt bij erfenis
20 september 2014 Door: Peter Duijzend

De overheid wil de wet wijzigen en erfgenamen die geconfronteerd worden met een onverwachte schuld alsnog de mogelijkheid geven om de erfenis beneficiaire (onder het voorrecht van boedelbeschrijving) te aanvaarden. De Raad voor de rechtspraak plaatst kritische kanttekeningen bij het wetsvoorstel dat erfgenamen moet beschermen tegen onverwachte schulden. In plaats daarvan wil deze Raad voor een stelsel waarin voor erfgenamen er geen financiële risico’s meer zijn als zij erfgenaam worden in een opgevallen nalatenschap.

Dit blijkt uit het wetgevingsadvies dat de Raad voor de rechtspraak naar aanleiding van het ‘Wetsvoorstel bescherming erfgenamen tegen onverwachte schulden’ heeft opgesteld.

Drie opties voor het aanvaarden/verwerpen van een erfenis

In de huidige systematiek zijn er drie keuzes die je als erfgenaam kan maken. Te weten:

  • Een erfgenaam kan een nalatenschap volledig (‘zuiver’) aanvaarden;
  • Een erfgenaam kan een nalatenschap beneficiair aanvaarden (alleen als het saldo van baten en schulden positief is);
  • Een erfgenaam kan een nalatenschap verwerpen.

 

Wanneer je als erfgenaam zuiver aanvaardt, ben je ook met je eigen vermogen aansprakelijk voor schulden van de overledene.  Als iemand een nalatenschap zuiver aanvaardt, kan het gebeuren dat er later onverwachte schulden (‘lijken in de kast) opduiken. Neem bijvoorbeeld een zorgappartement met hoge service kosten wat na 3 jaar nog niet verkocht is terwijl wel de service kosten betaalt moeten worden. Het wetsvoorstel dat er nu ligt, biedt een erfgenaam de mogelijkheid om via de rechter een ontheffing aan te vragen oftewel alsnog beneficiaire aanvaarden. Volgens de Raad is dat overbodig omdat dit reeds in een aantal gevallen is toegewezen ondanks dat de wet nog niet gewijzigd is. Ook wordt in het huidige wetsvoorstel niet goed duidelijk gemaakt wat onder ‘onverwachte’ schulden moet worden verstaan. De Raad twijfelt daarom aan de uitvoerbaarheid van de voorgestelde wetgeving.

beneficiaire aanvaarding als uitgangspunt nemen

De Raad wil daarom beneficiaire aanvaarding als uitgangspunt nemen. Zij gaan er vanuit dat er maar weinig mensen zijn die met hun eigen vermogen de schulden van een overledene wil betalen. De huidige regeling waarbij mensen ook door bepaalde handelingen een erfenis zuiver kunnen aanvaarden leidt tot stress bij erfgenamen. Zo hebben zich erfgenamen gemeld die de woning van hun ouders niet durven te ontruimen uit vrees voor de gedraging als erfgenaam.  Wij zullen zien wat de wetgever gaat doen met dit advies.

Bron: www.rechtspraak.nl

 

Verklaring van erfrecht nodig zonder gedoe? En geen zin in hoge kosten en bijbetalen voor nalatenschapsvolmachten? Vraag dan je verklaring van erfrecht aan via Verklaring van Erfrecht Service.  Wij leggen je de gevolgen rustig en helder uit en je krijgt gelijk antwoord op al je erfrecht vragen. Hier vind je het aanvraagformulier: aanvraagformulier verklaring van erfrecht online. De kosten zijn € 299,- inclusief nalatenschapsvolmachten en btw (exclusief gemeentelijke kosten)  voor een verklaring met maximaal 3 erfgenamen die zuiver aanvaarden.
,