Zijn de kosten voor het opvragen van bankafschriften kosten van de nalatenschap?
8 april 2020 Door: Peter Duijzend

Eén van erfgenamen vertrouwt de andere erfgenamen niet. Deze ” anderen” hebben de laatste 5 jaar in het leven van de overledene hem ook op financiële gebied bijgestaan. Na het overlijden rijzen er vragen op en zijn er bedenkingen bij de “ene” erfgenaam. Hij wil de bankafschriften van de afgelopen 5 jaar inzien bij de betreffende bank. De “anderen” willen niet meewerken en al helemaal niet meebetalen aan de kosten. De bank in kwestie rekent honderden euro’s voor de betreffende service.

Internetbankieren en opvragen afschriften

Ik merk even op dat je met internetbankieren via de erven rekening bij de meeste banken tot vijf jaar terug kan en soms wel zeven jaar.

Wie moet er voor de kosten opdraaien?

Moet die ‘ene’ erfgenaam in dat geval voor al die (bank)kosten opdraaien of moeten de kosten (óók nog extra notariskosten daardoor) door alle erfgenamen gedragen worden? Dat is een lastige vraag. Deze hangt in mijn optiek af van de vraag of er rekening en verantwoording afgelegd moet worden>>>. Is dat niet het geval dan zijn de kosten voor degene die de opdracht heeft gegeven om de bankafschriften op te vragen. Is die er wel dan kan je wellicht stellen dat er door de erfgenamen (of een executeur) onderzoek gedaan moet worden naar het saldo van de nalatenschap. Goed ja of nee zeggen is niet mogelijk. Het hangt af van de omstandigheden van het geval!

,