Wie erven er van mijn gehandicapte broertje?
30 november 2017 Door: Peter Duijzend

Onlangs is mijn gehandicapte broertje overleden. Hij was belast met het Downsyndroom. Ik voerde ook het bewind over het vermogen van mijn broertje. Nadat ik de bank informeerde over het overlijden werd direct de zijn rekening geblokkeerd en heb ik nu geen toegang meer tot de rekening. Daar ik vooralsnog de enige erfgenaam ben -ik had met mijn broertje een levenslange onverstoorbare liefdevolle band- heb ik dringend een verklaring van erfrecht nodig, zodat de rekening van mijn broer weer gedeblokkeerd kan worden. Wat familieleden betreft die wellicht denken op iets aanspraak te kunnen maken. Dat zie ik niet, want de enkele neven en nichten waarvan nog sprake is heb ik al meer dan 30 jaar niet meer gezien… geen van hen heeft daarnaast op het overlijden gereageerd met zelfs niet een kaartje of bewijs van medeleven. Kunt u mij derhalve zeggen wat ik moet doen?

Allereerst gecondoleerd met je verlies. Wanneer iemand zonder “eigen gezin” (kinderen en een echtgenote) komt te overlijden zijn de wettelijke erfgenamen het ‘oude gezin” (in leven zijnde ouders, (half)broers/(half)zussen en evt. bij plaatsvervulling opkomende afstammelingen) erfgenaam. Samengevat hebben je neven en nichten geen aanspraak op de nalatenschap van je broertje. Een verklaring van erfrecht heb je nodig als er een partij is die erom vraagt. In dit geval is dat de bank. In een aantal gevallen zal de bank geen verklaring van erfrecht vragen maar daar voldoe je niet aan >>>. Er zit niks anders op dan een verklaring van erfrecht aan te vragen>>>.

Met betrekking tot het bewind is het goed mogelijk dat ook de rechtbank je zal verzoeken om een verklaring van erfrecht als je, je laatste rekening en verantwoording indient. Sterkte en succes met de afwikkeling!

, ,