DELA NotarisService: Drempel voor een notariële akte moet omlaag
23 mei 2014 Door: Verklaring van erfrecht

Coöperatie DELA introduceert de DELA NotarisService voor leden. Zestig procent van de Nederlanders heeft geen testament. ‘Het komt later wel’, wordt vaak gedacht. In de praktijk ziet coöperatie DELA dat het belangrijk is om nu na te denken over wat kan worden geregeld. Bijvoorbeeld om later hoge kosten, ruzie of onduidelijkheid te voorkomen. Daarom kunnen DELA-leden nu tegen een vast en laagdrempelig tarief aktes op laten maken.

Redenen om het niet te regelen

Uit onderzoek van coöperatie DELA blijkt dat 60 procent van de volwassen Nederlanders geen testament heeft. Terwijl 45 procent van die mensen het wel zou willen regelen. Redenen voor het niet hebben van een testament zijn: de gedachte ‘het komt later wel’, van mening zijn niets te verdelen te hebben, het via de regels van de wet willen verdelen of het te duur vinden.

Goed voor elkaar regelen

In de praktijk blijkt hoe belangrijk het is om het goed voor elkaar te regelen. ‘Aan tafel bij de nabestaanden zien wij hoe waardevol het is dat zaken tijdens het leven goed geregeld worden,’ aldus algemeen directeur Edzo Doeve. ‘We geloven in een waardig afscheid voor iedereen, maar we geloven vooral dat we er zijn voor elkaar. Daarom willen wij leden van onze coöperatie helpen om het vooraf goed te regelen, passend bij hun situatie en tegen een laagdrempelige prijs.’

DELA NotarisService: Drempels verlagen

Steeds opnieuw blijkt dat de prijs van een notariële akte een drempel is. Passend bij DELA biedt de coöperatie vanaf vandaag een akte voor een laagdrempelig en vast tarief, zonder verrassingen achteraf. Voor een samenlevingscontract en voor een schenkingsakte betalen leden van de coöperatie € 200, huwelijkse voorwaarden kosten € 500 en 1 testament èn 2 testamenten voor partners kosten € 325. Voor deze bedragen ontvangt een lid van de coöperatie geen standaardakte maar wordt maatwerk geleverd.

DELA NotarisService verzorgt Maatwerk

Specialisten van DELA doen kosteloos een deel van het werk dat anders op het notariskantoor gebeurt. De specialisten van DELA leggen in begrijpelijke taal alle mogelijkheden uit en bekijken welke akte past bij de persoonlijke wensen en situatie van de aanvragers. De persoonlijke wensen worden doorgestuurd naar het notariskantoor waar de aanvrager voor heeft gekozen. Het notariskantoor maakt vervolgens een conceptakte en daarna de definitieve akte op.

In tegenstelling tot andere initiatieven wordt het voorwerk dus niet gedaan door consumenten zelf maar door deskundige medewerkers van DELA met een afgeronde opleiding notarieel recht en jarenlange werkervaring op een notariskantoor. De werkprocessen zijn zorgvuldig vastgesteld met deelnemende notarissen. DELA start met een netwerk met een landelijke spreiding, bestaande uit 18 notariskantoren. De deelnemende notarissen zijn lid van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB).

Bron: DELA