Beneficiair aanvaarden kosten begrafenis en notaris
23 september 2014 Door: Peter Duijzend

Beneficiair aanvaarden kosten begrafenis : Hoe zit het met de begrafenis kosten bij een beneficiair aanvaarde nalatenschap? Direct na het overlijden, wordt je als erfgenaam/nabestaande geconfronteerd met het regelen van de begrafenis. Als je een uitvaartondernemer opdracht geeft om de begrafenis te verzorgen dan ben je als opdrachtgever aansprakelijk voor de rekening.  De kosten van de uitvaart zijn schulden van de nalatenschap en moeten uit de erfenis voldaan worden. Het afwikkelen van een nalatenschap kost tijd. Een uitvaartondernemer zal zich daarom snel richten tot een opdrachtgever. Nadat je deze betaalt hebt, kan je een declaratie indienen bij de nalatenschap. Als de nalatenschap beneficiaire aanvaardt is, kom je in het rijtje met schuldeisers. Je loopt hiermee zelfs de kans dat je rekening niet betaald wordt.  Hetzelfde geldt bijvoorbeeld ook de notariskosten. Ook de notaris kan zijn rekening voor het opstellen van een verklaring van erfrecht verhalen op de opdrachtgever. Als je beneficiaire aanvaardt moet je dus goed opletten wie je waarvoor opdracht geeft.

Verwerpen en toch opdraaien voor de begrafeniskosten

Het kan ook zijn dat je ondanks dat je een nalatenschap verwerpt alsnog de kosten van de uitvaart moet betalen.  Iedereen heeft namelijk recht op een begrafenis/uitvaart. Dit is wettelijke geregeld in de Wet op de lijkbezorging. Als de familie dit niet wil regelen dan moet de burgemeester hiervoor zorg dragen. De kosten voor de begrafenis/uitvaart moet de gemeente betalen. De gemeente kan die kosten verhalen op de nalatenschap van de overledene en, indien er niet genoeg blijkt te zijn, op de bloed- en aanverwanten, die krachtens de artikelen 392-396 van Boek I van het Burgerlijk Wetboek tot onderhoud van de overledene verplicht zouden zijn geweest.

Verklaring van erfrecht nodig zonder gedoe? En geen zin in hoge kosten en bijbetalen voor nalatenschapsvolmachten? Vraag dan je verklaring van erfrecht aan via Verklaring van Erfrecht Service.  Wij leggen je de gevolgen rustig en helder uit en je krijgt gelijk antwoord op al je erfrecht vragen. Hier vind je het aanvraagformulier: aanvraagformulier verklaring van erfrecht online. De kosten zijn € 299,- inclusief nalatenschapsvolmachten en btw (exclusief gemeentelijke kosten)  voor een verklaring met maximaal 3 erfgenamen die zuiver aanvaarden.
, , ,